Dzięki niej znicze będą paliły się znacznie dłużej! Każdy posiada ją w kuchni

4 dni temu

Znicze są nieodłącznym elementem dnia Wszystkich Świętych i są symbolem naszej pamięci o zmarłych bliskich. Niektóre źródła podają również, iż ogień świec miał wskazywać drogę duszom zmarłych. Wielu z nas chce zatem, aby znicze paliły się najdłużej jak to możliwe. Jest na to sposób, a niezbędny składnik jest w każdym domu

Fot. Pixabay

W dzień Wszystkich Świętych oraz Zaduszki wielu Polaków wybiera się na groby bliskich, aby zapalić symboliczny znicz i tym samym dać dowód swojej pamięci o zmarłych. Jednak często już na drugi dzień parafinowy wkład znicza jest całkowicie wypalony. Jest to oczywiście zależne od warunków atmosferycznych.

Osoby, które chcą aby ogień w miejscu pochówku palił się dłużej, mogą wybrać wkłady olejowe, które są bardziej ekologiczne i nieco trwalsze. Należy pamiętać również, iż im znicz będzie cięższy, tym wolniej będzie się spalał. Na rynku znajdziemy również nowoczesne odpowiedniki dla zniczy, jednak będą one droższe. Natomiast elektryczne lampiony odbiegają od tradycji i symbolu prawdziwego ognia, a także nie są zbytnio ekologicznymi odpowiednikami.

Warto zatem wypróbować prosty, domowy sposób na dłużej palące się wkłady do zniczy. Wystarczy przed zapaleniem znicza wsyp sól kuchenną do jego wnętrza, tak aby znalazła się ona na jego dnie, delikatnie przy tym wchodząc na ścianki. Należy również wysypać szczyptę wokół samego knota. To stworzy warstwę ochronną przed chłodem i pomoże w zaabsorbowaniu nadmiaru wilgoci z otoczenia. Tym samym wkład nie wypali się tak gwałtownie jak w standardowych zniczach.

Idź do oryginalnego materiału