Faszerowana papryka, która tworzy prawdziwą eksplozję smaku. Rodzinny obiad dla najlepszych

7 godzin temu
Zdjęcie: iStock


Faszerowana papryka to danie, które dobrze smakuje i bardzo dekoracyjnie wygląda na talerzu. Wbrew pozorom, jest to szybka potrawa, a najwięcej czasu zajmuje przygotowanie farszu i pieczenie. Paprykę można nadziać tak naprawdę dowolnie. My proponujemy trzy rodzaje farszu, które w połączeniu z pieczona papryką, tworzą prawdziwą eksplozję smaku.
Faszerowana papryka to danie, które możesz zaserwować zarówno na codzienny, jak i odświętny obiad. Jest barwne i dekoracyjne. Świetnie wygląda na talerzach, czym zachęca do skosztowania.


REKLAMA


Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską


Jak zrobić faszerowaną paprykę? Nadzienie na bazie ryżu i mięsa mielonego
Jak zrobić faszerowaną paprykę w wersji klasycznej? Najbardziej popularnym farszem wykorzystywanym do nadziania pieczonych warzyw (najczęściej jest to papryka, ale może być także np. bakłażan lub cukinia) jest ten bazujący na mięsie mielonym i ryżu. Aby przygotować faszerowaną paprykę w tej wersji, będziesz potrzebować następujących składników:


4 duże papryki czerwone
250 g mięsa mielonego wieprzowego
100 g ryżu (waga przed ugotowaniem)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżka koncentratu pomidorowego lub passaty pomidorowej
2 łyżki oleju rzepakowego
przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki


Przygotowanie:


Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu
Cebulę i czosnek obieramy
Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę
Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek i całość smażymy jeszcze przez chwilę
Dodajemy mięso mielone
Smażymy do momentu, aż mięso się zarumieni
Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy lub passatę oraz przyprawy
Pod koniec smażenia dodajemy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy
Paprykę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
Odcinamy górę z ''ogonkiem'', a następnie usuwamy pestki ze środka
Każdą paprykę faszerujemy i nakładamy z powrotem ''czapeczkę''
Papryki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut


Faszerowana papryka - przepis na wegetariańską wersję dania
W jaki inny sposób może być przygotowana faszerowana papryka? Przepis, który proponujemy w dalszej kolejności, to opcja dla osób, które nie przepadają za smakiem mięsa. W tej wersji dania nadziewamy paprykę wyłącznie składnikami warzywnymi. Będą potrzebne:


4 duże papryki czerwone
1 papryka żółta lub zielona
1 puszka ciecierzycy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 bakłażan
100 g kaszy kuskus
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
1/2 pęczka natki pietruszki


Przygotowanie:


Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na chwilę, aby napęczniała
Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy
Bakłażana i paprykę żółtą (zieloną) kroimy w kostkę
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy
Dodajemy cebulę, a po chwili czosnek
Smażymy do momentu, aż cebula się zarumieni
Dodajemy bakłażana i paprykę
Smażymy do momentu, aż warzywa staną się miękkie
Dodajemy przecedzoną ciecierzycę z puszki, kuskus oraz posiekaną natkę pietruszki
Doprawiamy solą i pieprzem i całość smażymy jeszcze przez chwilę\
Nadziewamy paprykę farszem, tak jak w poprzednim przepisie
Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Pieczemy przez 30-35 minut


Czym nadziać faszerowaną paprykę? Nietypowa kombinacja smaków
Czym nadziać faszerowaną paprykę? Nasza trzecia propozycja to połączenie kaszy pęczak ze słodyczą dyni i słonym posmakiem fety. Do przygotowania dania będą Ci potrzebne:


4 duże papryki czerwone
1 szklanka (ok. 180 g) kaszy pęczak
400 g dyni
150 g sera feta
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)


Przygotowanie:


Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu
Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę z czosnkiem
Dodajemy dynię i smażymy do momentu, aż stanie się miękka
Zdejmujemy z ognia
Dodajemy kaszę pęczak i pokruszoną fetę
Doprawiamy oregano, tymiankiem oraz solą i pieprzem według uznania (warto dodać odrobinę gałki muszkatołowej, ponieważ fajnie podkręca smak dyni)
Faszerujemy paprykę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut


Zobacz też: Kupowałam wędlinę, ale już nie muszę. Schab z pończochy na chleb podbija serca moich znajomych
Idź do oryginalnego materiału