Jak rozpoznać dobrego karpia? Tych ryb unikaj jak ognia. Śmierdzą mułem i są niesmaczne

1 dzień temu
Zdjęcie: Fot. istockphoto.com/Aleksiej Filatow


Jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych jest karp. Choć niektórzy nie lubią tej ryby, to wciąż wielu Polaków delektuje się jej mięsem i nie wyobrażają sobie bez niej świąt. Mało kto jednak zwraca uwagę na miejsce, w którym ją kupuje. Ma to ogromne znaczenie i może wpływać później na smak dania.
Zgodnie z tradycją świąteczną, jedną z dwunastu potraw wigilijnych jest ryba. Według religii to istotny symbol Chrześcijan i choć Biblia nie określa, jakie gatunki powinniśmy wtedy spożywać, to w Polsce przyjęło się, iż jest to karp. Ta ryba została spopularyzowana w czasach PRL-u, ponieważ wówczas była prosta w hodowli, a utrzymanie stawów hodowlanych tanie. Przed laty karp był prawdziwym rarytasem, jednak dziś wiele osób już z niego rezygnuje. Wszystko przez specyficzny smak i zapach, kojarzący się z dnem rzeki. Z czego wynika taki aromat?


REKLAMA


Zobacz wideo Dlaczego lepiej kupić żywego karpia?


Jak pozbyć się smrodu z karpia? Przede wszystkim sprawdź hodowlę
Karp to niskokaloryczna ryba, bogata w wartościowe składniki odżywcze. Zawiera między innymi spore ilości białka i kwasów tłuszczowych omega-3, które pozytywnie wpływają na organizm. Mimo tego coraz więcej osób zamienia to danie na inne gatunki. Nierzadko zdarza się, iż karp ma zapach mułu, który wielu odpycha. Mało kto jednak wie, iż nie jest to normą. Jakość ryby zależy przede wszystkim od tego, gdzie została kupiona. Zawsze należy stawiać na sprawdzonych dostawców. jeżeli kupujesz karpia bezpośrednio z hodowli, to sprawdź, czy ma ona certyfikat, który potwierdza, iż hodowane karpie są zdrowe. Wówczas będziesz mieć też pewność, iż ryby były trzymane w czystych, zadbanych zbiornikach, co przełoży się na brak mulistego posmaku.


Jak wygląda nieświeży karp? Zwróć uwagę na te szczegóły
O ile w hodowli możemy na własne oczy przekonać się, w jakich warunkach były trzymane karpie, to w supermarkecie pojawia się z tym problem. Wówczas należy zwrócić uwagę na wygląd ryby. Wybieraj tylko takie okazy, które nie mają skaleczeń, a ich płetwy nie są uszkodzone. jeżeli kupujesz całego karpia, to sprawdź jego oczy. Mętny kolor wskazuje na wątpliwą świeżość produktu. Podczas samego gotowania również możemy mieć wpływ na to, czy danie będzie mieć posmak mułu. Wystarczy zastosować kilka prostych trików. Jednym z nich jest obłożenie ryby cebulą na kilka godzin przed smażeniem. Warzywo wchłonie nieprzyjemną woń, a karp będzie rozpływać się w ustach. Dobrym pomysłem jest też wymoczenie mięsa w mleku lub maślance.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału