W największym uproszczeniu grzyby dzielimy na dwa rodzaje - jadalne i niejadalne. Grupa naukowców w w publikacji dla magazynu "Journal of Agricultural Food Chemistry" opisała gatunek, który wpisuje się w tę pierwszą kategorię. Lepiej jednak nie kłaść go na talerz. Eksperci wyznają, iż Amaropostia stiptica (nazywany również gorzkobiałakiem trzoneczkowym lub gorzkowcem) to najbardziej gorzki okaz występujący na Ziemi. Co ciekawe, można natknąć się na niego także w polskim lesie.
REKLAMA
Zobacz wideo Drogie grzyby rosną w centrum miasta! Są jednymi z najsmaczniejszych
Gorzkie produkty to przy nim pikuś. Ten gatunek grzyba jest liderem na całym świecie
Gorzkowiec - jak sama nazwa wskazuje - charakteryzuje się wyjątkowo gorzkim smakiem. Po dokładnym przebadaniu związków znajdujących się w Amaropostia stiptica i przeanalizowaniu ich struktury, eksperci wyodrębnili cząsteczkę o nazwie oligoporin D, która w znikomych ilościach jest w stanie aktywować receptor odpowiedzialny za rozpoznanie gorzkiego smaku TAS2R46. Jak wyznają naukowcy, zjedzenie choćby najmniejszego skrawka gorzkobiałaka trzoneczkowego prawdopodobnie skłoniłoby człowieka do podjęcia nagłej i rozpaczliwej próby znalezienia produktu, który pomógłby mu zniwelować gorycz w ustach.
Zobacz też: Inwazyjny chrząszcz już w Polsce. Pustoszy tuje, cyprysy i jałowce. Przybył z ciepłych krajów
To odkrycie rzuciło nowe światło na dotychczasowe postrzeganie goryczy jako elementu związanego z potencjalnie toksycznymi związkami. Na ten moment badacze zdołali wysnuć hipotezę, iż grzyb produkuje substancje wpływające na nieprzyjemny smak po to, aby uchronić się przed wylądowaniem w żołądkach ludzi oraz zwierząt. Trzeba przyznać, iż to dość sprytne zagranie z jego strony, ponieważ z pewnością znalazłoby się wielu chętnych, którzy chcieliby go skosztować. Kapelusik wygląda całkiem zachęcająco.
Najbardziej gorzki grzyb na świecie. W lesie można natknąć się na jego bliźniaczą kopię
Amaropostia stiptica rośnie w kilku miejscach na świecie - w Europie, Azji i na terenie Ameryki Północnej. W Polsce nie zwracamy na niego większej uwagi, ponieważ przywykliśmy do widoku huby porastającej drzewa. Gorzkowce bardzo łatwo można jednak pomylić z wrośniakiem anyżowym, który również charakteryzuje się białym kapelusikiem. Na szczęście można odróżnić je m.in. po zapachu, ponieważ ten drugi roztacza dookoła siebie silną anyżową woń. Kolejną podpowiedzią w rozpoznaniu gorzkobiałka trzoneczkowego będzie gatunek drzewa, na jakim rośnie. Najczęściej można spotkać go na świerkach, sosnach i jodłach.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.