Pomarańcze są bogatym źródłem witaminy C, antyoksydantów, błonnika, potasu i kwasu foliowego. Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, zawierają też cenne przeciwutleniacze. Sok z tych owoców długo jednak był uważany za kiepski wybór, głównie z uwagi na zawartość cukrów. Teraz okazuje się, iż może mieć znacznie więcej korzyści dla zdrowia. David C. Gaze, wykładowca chemii patologicznej na Uniwersytecie Westminster, na łamach theconversation.com wyjaśnił, w jaki sposób picie soku pomarańczowego wpływa na organizm, a na dowód przytoczył najnowsze badania.
REKLAMA
Zobacz wideo "Gdybym skupiał się na tym, co robi konkurent, przegrałbym". Rafał Brzoska w "Z bliska"
Czy sok pomarańczowy jest zdrowy? Przeprowadzili badania
Regularne spożywanie soku pomarańczowego może wpływać na aktywność tysięcy genów w komórkach odpornościowych. Wiele z nich pomaga kontrolować ciśnienie krwi, łagodzić stany zapalne i regulować sposób, w jaki organizm przetwarza cukier. To wszystko korzystnie wpływa na kondycję serca.
We wspomnianym w artykule badaniu, którego wyniki opublikowano 30 października 2025 r., udział brały osoby dorosłe, które codziennie przez dwa miesiące piły 500 ml czystego pasteryzowanego soku pomarańczowego. Po tym czasie zaobserwowano, iż spadła aktywność genów powiązanych ze stanami zapalnymi i nadciśnieniem, a konkretnie NAMPT, IL6, IL1B i NLRP3, zwykle najaktywniejszych w obliczu stresu.
Dowody podważają tezę, iż picie soku z owoców cytrusowych to po prostu spożycie cukru w szklance
- podkreśla David C. Gaze.
Sok pomarańczowyCarlai/istock
Korzyści z picia soku pomarańczowego. Nie tylko serce
To potwierdza więc dotychczasowe ustalenia, iż codzienne picie soku pomarańczowego może obniżać ciśnienie krwi, a dodatkowo łagodzić stany zapalne, negatywne skutki stresu i poprawiać zdrowie serca. Za korzystne działanie odpowiedzialna jest przede wszystkim hesperydyna, flawonoid występujący w dużych ilościach w owocach cytrusowych, szczególnie w pomarańczach i cytrynach.
Nie jest to jedyny dowód na korzystny wpływ soku pomarańczowego. Metaanaliza z 2021 roku wykazała, iż regularne spożywanie soku pomarańczowego obniża insulinooporność i poziom cholesterolu we krwi. Opublikowana rok później kolejna analiza udowodniła, iż u dorosłych z nadwagą i otyłością po kilku tygodniach picia soku obniża się skurczowe ciśnienie krwi i wzrasta stężenie lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL, "dobrego cholesterolu"). Do tego na liście korzyści znalazły się też pozytywny wpływ na mikrobiom jelitowy i obniżenie poziomu markerów stanu zapalnego.

2 godzin temu










