
Sztućce są ważnym elementem codziennego użytku. Bez nich nakrycie stołu byłoby niekompletne. Wszystkie rodzaje łyżeczek, widelców czy noży mogą stopniowo matowieć, a dodatkowo pokryje je osad i rdza. Poznaj świetny domowy patent na odnowienie kompletu, by wyglądał jak w dniu zakupu.
Dlaczego sztućce ciemnieją?
Ciemnienie jest procesem następującym niezależnie od nas. Codzienne korzystamy ze sztućców i są narażone na rozmaite substancje. Czarny osad powstaje, gdy srebro zetknie się z siarkowodorem obecnym w powietrzu. Mimo iż stal nierdzewna nie jest zbyt podatna na korozję, to może utracić połysk wskutek styczności z kwaśnymi substancjami. Oliwy do ognia często dorzuca zmywarka. Przybory pod wpływem wysokiej temperatury i potraktowane chemikaliami, mogą doznać drobnych uszkodzeń i będą pełne zacieków.
Rdza na sztućcach. W ten sposób ją pokonasz
Zardzewiałych sztućców nie musisz od razu wymieniać na nowe. Winowajcą nieestetycznych zabrudzeń są ostre środki czyszczące i długotrwały kontakt z wilgocią. Kwaśne substancje także sprzyjają powstawaniu rdzy na powierzchni widelców czy noży.
Jak pozbyć się rdzy? Domowa pasta pomoże ją usunąć
Połącz sól i sok z cytryny. Gdy otrzymasz pastę, nasmaruj nią sztućce pokryte rdzą. Odstaw na 20 minut, a po tym czasie lekko przecieraj je gąbką. Na koniec spłucz resztki pasty.
O ile komplet jest tylko matowy, samo polerowanie wystarczy. Szmatkę nasącz odrobiną oliwy i nacieraj sztućce. Odzyskają blask i będą zabezpieczone przed utlenianiem.